FAQ

+ Wat kan ik nog meer doen?

Als je jonger bent dan dertig jaar kan je lid worden van PINK! en meehelpen met de bewustwording omtrent dierenwelzijn, met name onder jongeren. Ook kan je donateur worden van Bont voor Dieren.

+ Wat moet ik met mijn bontje doen als ik het niet meer draag?

Je kan het bontje gewoon diep in je kast opbergen, maar je kan het ook doneren aan PINK! (of aan Bont voor Dieren) zodat wij het kunnen gebruiken in anti-bont campagnes en acties. Of je zou wat er over is van het slachtoffer eventueel kunnen begraven om het dier symbolisch alsnog een rustplaats te geven.

+ Waarom zou ik de vacht niet mogen kopen/gebruiken als het dier toch niet meer leeft?

Vraag creëert aanbod. Als jij een bontje koopt, staat het volgende dier alweer klaar om gevild te worden. Want blijkbaar verkoopt het goed. Door dierlijke producten te kopen en te gebruiken, geef je aan het helemaal ok  is om dieren te doden voor een gebruiksvoorwerp. Je beloont in feite anderen om dieren te fokken, te mishandelen en op wrede wijze te doden.

+ Is echt bont niet beter dan nepbont omdat het natuurlijk is?

Echt bont staat wars van chemicaliën die het natuurlijke rottingsproces van de vacht moeten tegengaan. Als je het bontje zou begraven, zou het er over twintig jaar nog steeds zijn. Er is dus niets natuurlijks aan.

+ Mag nepbont wel?

Er is op zichzelf niets mis met imitatiebont dat niet van dieren komt, maar aan de andere kant werk je wel mee aan een wrede modetrend. Veel mensen denken namelijk dat hun echte bontje nep is, terwijl het dier er enorm voor heeft moeten lijden.

+ Wat is er verkeerd aan echt bont?

Pelsdieren worden massaal in kleine hokjes gefokt en op gruwelijke wijze om het leven gebracht. Veel van de dieren verminken zichzelf omdat ze in gevangenschap leven. Daarnaast is het heel milieubelastend om dieren te gebruiken als producten: een echte bontjas kost 60 keer zoveel energie als een nepbontjas en er worden veel chemicaliën gebruikt zodat de bontjes niet afbreken.

+ Hoe zie ik of het echt of nepbont is?

Er zijn verschillende trucjes om te testen of bont echt is of nep.

+ Waar komt mijn bontje vandaan?

Pelsdieren worden op grote schaal gefokt over de hele wereld. In Nederland worden nertsen en konijnen gefokt, in China wasbeerhonden en poolvossen, in Scandinavië vossen en poolvossen. In de Verenigde Staten en Canada worden coyotes en wasberen gevangen met wildklemmen. Als je wilt zien welk dier jij aan je nek hebt hangen en zodoende waar het vandaan komt, kijk dan naar deze foto’s (externe link naar www.bontkragen.nl).