Bontkragen

Er zijn verschillende soorten bontkragen: grote of kleine, naturel of gekleurd, van konijn, wasbeerhond of coyote. Hoewel, naturel kan je het niet echt noemen aangezien alle bontkragen met chemicaliën zijn bewerkt om het natuurlijke ontbindingsproces tegen te gaan.

Hieronder staan wat pelsdieren die in bontkragen worden verwerkt omschreven, zodat je meer weet over het verhaal achter de bontjes die je vandaag de dag veel op straat ziet.

Wasbeerhond

De wasbeerhond heeft een geelbruine vacht. Het is een nachtdier, is iets groter dan de wasbeer en is zijn leven lang trouw aan één partner. In China wordt dit dier op grote schaal gefokt voor bont. Dit gebeurt onder erbarmelijke omstandigheden en er zijn meerdere gevallen bekend waarin de wasbeerhonden levend gevild werden. Meestal worden ze anaal geëlektrocuteerd. Wasbeerhond wordt onder andere verkocht onder het merk Finn Raccoon.

Vos

De vos heeft een roodbruine vacht. Het dier komt bijna overal ter wereld voor, is mensenschuw en kan wel 60 km per uur rennen. Sinds 2008 is het in Nederland verboden om vossen te fokken, omdat ze zichzelf in gevangenschap verminkten. Wel mag vossenbont geïmporteerd worden, dit komt vooral uit Finland en Noorwegen. De vossen leven daar in kooien en worden voor hun vacht geëlektrocuteerd met elektrodes in de anus en de mond.

Poolvos

De poolvos heeft een lichte, witte vacht en in zeldzame gevallen een grijsblauwe vacht. Poolvossen komen voor in het noorden van Amerika, Europa en Azië. Ze leven in paartjes of groepjes, zijn monogaam en ontfermen zich samen over de jongen. Onder andere in Scandinavië en China worden deze dieren gefokt voor hun vacht, waar ze in kleine draadstalen kooien leven voordat ze anaal geëlektrocuteerd worden.

Coyote

De coyote heeft een rossig bruine tot grijzige vacht. Dit dier leeft in het bos en op de prairie in Alaska en midden Amerika. Coyotes worden gevangen met wildklemmen die hun pezen en spieren verscheuren. Dan is het wachten op de jager die het dier doodschopt of slaat, zodat de vacht niet besmeurd wordt met bloedvlekken. In sommige gevallen weet het dier zwaar verminkt uit de val te vluchten, zonder het ledemaat dat vast is blijven zitten.

Konijn

Het konijn heeft een zachte, kortharige vacht in allerlei verschillende kleuren. In het wild leven konijnen in grote groepen bij elkaar. Vleeskonijnen worden niet gebruikt voor bont, omdat deze op jonge leeftijd worden geslacht en de vacht daarbij nog niet volgroeid is. Bontkonijnen worden op iets latere leeftijd op gruwelijke wijze gedood: ze worden met een stroomstoot verdoofd, waarna ze worden opgehangen met een haak. De keel wordt doorgesneden, waarna ze vaak ontwaken en trillend en schokkend doodbloeden. Daarvoor al gebeurt het veel dat konijnen zichzelf en hun hokgenoten verminken door het opeengepakt zitten in draadstalen kooien. Ze kunnen hierin niet hoppen, waardoor ook hun skeletten ernstig beschadigen. Daarnaast veroorzaakt het gaas van de kooien wonden en abcessen die nauwelijks helen door onsanitaire omstandigheden.

Nerts

De nerts heeft een licht- tot donkerbruine vacht. Het is een roofdier, familie van de otter en nertsen houden van zwemmen en duiken. In Nederland worden zo’n zeven miljoen nertsen per jaar gedood. Na zeven maanden in een kleine kooi, worden ze vergast en gevild. Vanaf 2024 zal het fokken van nertsen verboden zijn in Nederland. Diverse andere landen nemen dit voorbeeld over. Hopelijk is het fokken van dieren voor bont over een tijdje wereldwijd verboden.

Karakul

Een karakullammetje tot drie dagen oud heeft heel fijne, zwarte krulletjes. Na drie dagen wordt het vachtje grijs en stug. Karakulschapen en lammeren worden in Namibië en Centraal Azië gefokt. Een of twee dagen na hun geboorte worden de keeltjes van de lammetjes doorgesneden, waarna ze worden gevild. Soms worden zwangere schapen zelfs opengesneden om de foetussen te kunnen villen. Deze hebben namelijk nog fijnere krulletjes, waardoor het vachtje meer waard is.